Μικρό χωριό σε υψόμετρο 123 μέτρα στην καταπράσινη πλαγιά του ποταμού Παντέλη με Ναούς, Τουρκική κρήνη και Μουσείο Ελιάς. Στην περιοχή βρέθηκαν λαξευτοί τάφοι και μινωικός οικισμός.
‹
›
Παραδοσιακό Ελαιουργείο – «Φάμπρικα» Μαρωνιάς
Το κτίριο στεγάζει το παραδοσιακό ελαιουργείο Μαρωνιάς. Αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά όσον αφορά στην τεχνοτροπία και τεχνογνωσία μιας περασμένης χρονικής περιόδου
‹
›
Κοιλάδα Μαρωνιάς
Η κοιλάδα της Μαρωνιάς αναπτύσσεται κατά μήκος του ρέματος Πεντέλη. Χαρακτηρίζεται κυρίως από την παρουσία των παραδοσιακών ελαιώνων που αναπτύσσονται στις πλαγιές της κοιλάδας και τους σποραδικούς αμπελώνες με τοπικές ποικιλίες από τις οποίες παράγεται η φημισμένη σητειακή τσικουδιά.
‹
›
Οικισμός Ετιά ή Εθιά
Εγκαταλελειμμένος μικρός οικισμός σε υψόμετρο 510 μέτρων. Ιδρύθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο αλλά άκμασε κατά τη Βενετοκρατία οπότε ήταν Φέουδο της οικογένειας De Mezzo, η οποία κατασκεύασε τον περίφημο τριώροφο πύργο.
‹
›
Οικισμός Πεύκοι
Παραδοσιακό χωριό σε υψομ. 420μ, με παραδοσιακά στενά λιθόστρωτα δρομάκια με μουσείο λαϊκής τέχνης, το Πευκιανό Φαράγγι, σπήλαια, όπως και ίχνη υστερομινωικής και νεολιθικής εποχής.
‹
›
Οικισμός Ζίρος
Μικρό χωριό σε υψόμ. 590 μ.με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δαιδαλώδη δρομάκια και πετρόκτιστα σπίτια. Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διασχίζει το χωριό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουν μινωικές αρχαιότητες και το σπήλαιο Αλιγαρά που κατοικείτο τα Μινωικά Χρόνια.
‹
›
Μεσαιωνικός οικισμός Βόιλα
Εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό σε απόσταση 1000 μέτρων από το χωριό Χανδράς. Το όνομα προέρχεται από το βυζαντινό Βοιλάς ή Βολιάς, δηλ. ο ευπατρίδης, ο γαιοκτήμονας. Το χωριό ανήκε στην Ενετική οικογένεια των Ζένων.
‹
›
Οικισμός Χαμαίτουλο
Μικρό γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 590 μ., στο δρόμο από Ζίρο προς Ξερόκαμπο με πολλά αναστηλωμένα πέτρινα κτίσματα. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει αρχαία κρήνη ενώ έξω από το χωριό ξεκινάει το φαράγγι του Χαμαίτουλου που οδηγεί στον Ξερόκαμπο.
‹
›
Οικισμός Άσπρος Ποταμός
Παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός σε κοιλάδα με ελαιώνες. Θεωρείται ως ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων με αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα και χωμάτινα σπίτια με παραδοσιακό ξενώνα και εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
‹
›
Οικισμός Κατελιώνας
Ερειπωμένος οικισμός σε υψόμετρο 570 μ.και ένα γυμνό οροπέδιο. Ο Κατελιώνας ήταν από τα πιο πολυάνθρωπα χωριά της Σητείας την περίοδο της Ενετοκρατίας. Διατηρούνται δύο ναοί, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδας.
‹
›
Οικισμός Ξερόκαμπος
Παραθαλάσσιος μικρός οικισμός σε επιβλητικά γυμνά βουνά και βραχότοπους. Κατοικείτο από τους Μινωικούς Χρόνους με μια σημαντική ελληνιστική πόλη μέσα στον οικισμό (Αρχαία Άμπελος) της οποίας τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας. Εχει τουριστικές παραλίες με άμμο και ψιλό βότσαλο.
‹
›
Λιμάνι Μακρύς Γιαλός
Δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με ενδιαφέρονται αρχαιολογικά ευρήματα (μινωική έπαυλη στη θέση Πλακάκια και ρωμαϊκή έπαυλη στη θέση Κατοβίγλι).Καραβάκι πραγματοποιεί εκδρομές στο μικρό γραφικό Κουφονήσι.
‹
›
Οικισμός Άνω Ζάκρος
Μεγάλο χωριό σε απόσταση 40 Κμ από τη Σητεία με 600 κατοίκους και κύρια ασχολία την ελαιοπαραγωγή και εξαιρετικές συνθήκες παραγωγής (έδαφος, μικροκλίμα, πηγές, κοκ).
‹
›
Οικισμός Σίτανος
Μικρό χωριό σε υψόμετρο 620 μ. που δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου με κρήνη, οθωμανικής αρχιτεκτονικής, και ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης (Έξω Λατσίδι) με υποβλητικό βραχώδες και ασκητικό τοπίο.
‹
›
Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, Ζάκρος
Στον οικισμό της Ανω Ζάκρου υπάρχουν αρκετές πέτρινες κατοικίες οι οποίες ανακαινίστηκαν διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.
‹
›
Οικισμός Καρύδι
Κτισμένος σε υψόμετρο 600 μ. Το χωριό εμφανίζεται σε οθωμανική απογραφή του 1671. με αρχαιολογικά ευρήματα στο Μουσείο Ηρακλείου. Στο χωριό υπάρχει κρήνη, κέντρο ενημέρωσης του Γεωπάρκου Σητείας και πολύ κοντά υπάρχουν δύο σπήλαια το Κατωφύγι και ο Περιστεράς.
‹
›
Αρχαιότητες, Ζάκρος
Στην έξοδο του Φαραγγιού των Νεκρών βρίσκονται τα ερείπια του Μινωικού Ανακτόρου της Ζάρκου. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό λιμάνι που συνέδεε τη Μινωική Κρήτη με τα σπουδαία κέντρα της εποχής στην Αφρική και την Ασία. Τα πλούσια ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας.
‹
›
Οικισμός Αδραβάστοι
23. Οικισμός Αδραβάστοι
Μικρό χωριό του υψιπέδου Χάνδρα-Mόδι σε υψόμετρο 300 μ.. Πρώτη φορά απαντάται στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834. Το όνομα από το βυζαντινό επώνυμο Αρδάβαστος ή Αρτάβασδος των στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά στην Κρήτη. Στην περιοχή υπάρχει το Φαράγγι των Αδραβάστων, το πιο άγνωστο φαράγγι της περιοχής του Παλαικάστρου και της Ζάκρου.
‹
›
Οικισμός Κάτω Ζάκρος
Όμορφο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο με παραδοσιακό χαρακτήρα και αρχαιολογικά ευρύματα Μινωικού Ανάκτορου. Το χωριό διαθέτει όμορφες παραλίες και εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές.
‹
›
Οικισμός Κελάρια
Είναι ένα παραδοσιακό μικρό χωριό με 10 περίπου κατοίκους. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μ. στο δρόμο προς Ζάρκο.
‹
›
Μινωική πόλη στον Ρουσολάκκο
Δίπλα στην παραλία της Χιόνας αποκαλύφθηκε σπουδαία μινωική πόλη, η οποία άκμασε κατά την υστερομινωική περίοδο, μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ. Εδώ βρέθηκαν ο Κούρος του Παλαίκαστρου καθώς και τάφοι της πρωτομινωικής και μεσομινωικής περιόδου.
‹
›
Αρχαία Ιτανος
Η Ίτανος ήταν αρχαία πόλη προϊστορικής περιόδου με μεγάλη ακμή στα Ελληνιστικά Χρόνια, στην περιοχή της Ερημούπολης βόρεια του φοινικόδασους Βάι. Η ακμή ως μεγάλο λιμάνι και Εμπορικό Κέντρο με επαφές στην Αν. Μεσόγειο και Β. Αφρική συνεχίστηκε μέχρι και τα πρώτα βυζαντινά χρόνια. Ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο Αγίου Νικολάου.
‹
›
Μέσα Μουλιανά
Κατάφυτος παραδοσιακός οικισμός με πλούσια χλωρίδα, πανύψηλα πολυετή δέντρα και τρεχούμενα νερά σε υψόμετρο 400 μ.με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων (μινωικοί τάφοι, κρήνη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κλπ).
‹
›
Οικισμός Λάστρος
Γραφικός οικισμός με παραδοσιακό χρώμα 32 Κμ από την Σητεία σε υψόμετρο 314 μ. με βυζαντινές εκκλησίες (Άγιος Γεώργιος και του Χριστού). Στη Λάστρο έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα (μινωικός οικισμός) και ένα αιωνόβιο ελαιόδεντρο ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών με το όνομα «Η ελιά της Μιχελομαρίας».
‹
›
Οικισμός Μόχλος
Παραθαλάσσιος μικρός τουριστικός οικισμός, με 120 περίπου μόνιμους κατοίκους, πολιτιστική ζωή και καλή ελληνική κουζίνα κατοίκους. Στην αρχαιότητα το νησάκι ήταν ενωμένο με την ξηρά μέσω μικρού πορθμού ο οποίος δημιουργούσε δύο φυσικά λιμανάκια. Ήταν σπουδαίο κέντρο των Μινωιτών.