Μερικά Κm έξω από τη Σητεία σε υψόμετρο πάνω από 100 μέτρα στην καταπράσινη πλαγιά του ποταμού Παντέλη.
‹
›
Φοινικόδασος Βάι
Προστατευόμενο αισθητικό Δάσος μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη με έκταση 200 στρεμμάτων.
‹
›
Παραλία των Καρουμών
Βρίσκεται μετά το φαράγγι των Χοχλακιών. Η παραλία έχει ψιλό βοτσαλάκι και σπάνια έχει κύμα καθώς έχει ανατολικό προσανατολισμό.
‹
›
Φαράγγι Χοχλακιών
Το φαράγγι ξεκινάει μέσα από το χωριό Χοχλακιές και μετά από απόσταση 3,5 Κμ καταλήγει στην παραλία των Καρουμών. Η διαδρομή, που αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Στα κάθετα βράχια δεξιά και αριστερά μέσα στο φαράγγι, δημιουργούνται εντυπωσιακά σπήλαια, ενώ στα απόκρημνα σημεία φωλιάζουν κυρίως αρπακτικά.
Αγριελιές στο Φαράγγι των Χοχλακιών
Κατά μήκος του φαραγγιού των Χοχλακιών υπάρχουν ελιές, αραιή βλάστηση με φρύγανα. Επίσης υπάρχει και μεγάλος αριθμός φυτών με αποτέλεσμα να προσελκύουν μελετητές.
‹
›
Τοπίο-Κελάρια
Υψόμετρο 250 μ. στο δρόμο προς Ζάρκο.
‹
›
Φαράγγι Ζάκρου ή Φαράγγι των Νεκρών
Τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός, δημιούργημα τεκτονικών μεταβολών και διεργασιών χιλιάδων ετών με μεγάλες σπηλιές στα τοιχώματά του με τάφους από τη Μινωική εποχή.
‹
›
Τοπίο-Αδραβάστοι
Ανατολικοί πρόποδες του υψιπέδου Χάνδρα-Mόδι σε υψόμετρο 300 μ..
‹
›
Τοπίο-Καρύδι
Υψόμετρο 600 μέτρων με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στο Μουσείο Ηρακλείου.
Μεσογειακό τοπίο Καρύδι
Στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Καρύδι κυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση με φρύγανα. Πρόκειται για ορεινό οροπέδιο με πανοραμικές θέες. Επίσης στον οικισμό Καρύδι καταλήγει το φαράγγι των Αδραβάστων με μήκος 4 Κμ.
‹
›
Τοπίο-Σίτανος
Υψόμετρο 620 μέτρων, 8 Κμ από τη Σητεία.
‹
›
Μεσογειακό τοπίο Κατελιώνας
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αραιούς ελαιώνες και αμπελώνες. Παράλληλα έντονη είναι η παρουσία χαμηλής βλάστησης- φρύγανα. Υπάρχει πλούσια ορνιθοπανίδα με συχνή παρουσία γερακιών (βιτσίλας), Χρυσσαετών, Γυπών.
‹
›
Οροπέδιο Ζίρος
Ομώνυμο οροπέδιο του οικισμού Ζίρος σε υψόμετρο 590 μ. και σε απόσταση 30 Κμ περίπου νότια της Σητείας.
Οροπέδιο Ζίκος
Το οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 590μ, και το μεγαλύτερο ύψωμα γύρω από το οροπέδιο είναι ο «Εγκρεμνός» (785 μ.).
‹
›
Φαράγγι των Πεύκων
Το μήκος είναι 1000 μ., το πλάτος του κατά μέσο όρο 90 μ. ενώ το βάθος του κυμαίνεται από 10 έως 120 μ. Έχει πλούσια χλωρίδα με πεύκα, πλατάνια, χαρουπιές και πρίνους. Έχει ανοιχθεί μονοπάτι κατά μήκος του φαραγγιού για τους επισκέπτες της περιοχής.
‹
›
Ελαιώνας - Πευκοί
Δίπλα στο χωριό Πεύκοι υπάρχει υπεραιωνόβιος ελαιώνας, ενώ η ύπαρξη αρκετών ελαιώνων στην περιοχή στηρίζει τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πεύκων Σητείας
‹
›
Ζιρος-Χαμαίτουλο
Μικρό γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 590 μ., στο δρόμο από Ζίρο προς Ξερόκαμπο.
‹
›
Τοπίο-Μόχλος
Παραθαλάσσιος μικρός οικισμός, 35 χλμ. δυτικά της Σητείας. Στην αρχαιότητα το νησάκι ήταν ενωμένο με την ξηρά μέσω μικρού πορθμού ο οποίος δημιουργούσε δύο φυσικά λιμανάκια ενώ υπήρξε σπουδαίο κέντρο των Μινωιτών.
‹
›
Τοπίο Μυρσίνη προς Μόχλο
Αγροτικό τοπίο με πλούσια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με κοιλάδες και φαράγγια όπου κυριαρχούν οι ελαιώνες και οι αμπελώνες με κτηνοτροφία και ελάχιστη μελισσοκομία.
‹
›
Γεφυρα Λαχανά
Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Λαχανά κτίστηκε τον 19ο αιώνα. Βρίσκεται στο Φαράγγι του Ρίχτη και εξυπηρετούσε όσους ήθελαν να διασχίσουν τα νερά του ποταμού Ρίχτη.
‹
›
Το ποτάμι του Ρίχτη
Βρίσκεται βόρεια του Χωριού Εξω Μουλιανά. Συγκεντρώνει τα νερά του υψώματος Δρυμιάς (918μ) του όρους Ορνό μέσω δύο βασικών ρεμάτων. Αφού διασχίσει το φαράγγι του Ρίχτη καταλήγει στη θάλασσα.
‹
›
Το μονοπάτι του Ρίχτη
Το μονοπάτι ξεκινάει βορειοανατολικά από το χωριό Έξω Μουλιανά, διασχίζει το φαράγγι του Ρίχτη και καταλήγει στη βραχώδη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρός. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα ενώ η υψομετρική διαφορά είναι 350 μέτρα.
‹
›
Καταρράκτης του Ρίχτη
Στο Φαράγγι του Ρίχτη υπάρχει καταρράκτης ύψους 20 μ. με αντίστοιχη μικρή λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά του. Ο καταρράκτης έχει νερό και το καλοκαίρι. Η περιοχή πήρε το όνομα από τον καταρράκτη γιατί η λέξη ρίχτης σημαίνει «καταρράκτης» στο Κρητικό ιδίωμα και υπάρχει σε πολλά τοπωνύμια της Κρήτης.